Mtgchina
Image default
Business / Transportation and Logistics

Hoe milieuverantwoord zijn koffiebekers eigenlijk?

 

Menig natuurfanaat wordt er gillend gek van: die plastic bekertjes die in 3 gulzige slokken opgeslurpt worden en vervolgens zo in de prullenbak worden geflikkerd. Dit is begrijpelijk. Men zou ook vele malen voorzichtiger met de bekers om kunnen gaan. Vooral veel duurzamer! Hoe duurzaam zijn de koffiebekers die wij op ieder kantoor gebruiken eigenlijk?

De verschillen

Allereerst is er een verschil gemaakt tussen drie soorten wegwerpbekers: bioplastic, biopapier en polystyreen (plastic op basis van aardolie. De verschillen in milieubelasting tussen de drie materialen was dusdanig klein dat er niet echt voor één materiaal gekozen kon worden.

Milieu-impact berekend

Onderzoekers van de universiteit Wageningen hebben naar elf punten gekeken om de milieu-impact te meten en te berekenen. Hierbij is gekeken naar verschillende onderdelen. Denk hierbij aan hoeveel energie het kost om de materialen te produceren, vermesting en giftigheid voor zowel mens als dier. Deze zijn door diverse databases gehaald om tot een weliswaar afgevlakte, maar goede conclusie te komen.

Verbruik

De uiteindelijke conclusie was dat de wegwerpbekertjes weliswaar beter voor het milieu waren dan mokken bij eenmalig gebruik. Echter verviel dit effect nadat de mok zo’n 5 (vaatwasser) tot 8 (handmatig) keer was afgewassen. Wil je dus uiteindelijk zuiniger zijn door middel van wegwerpbekertjes, dan doe je er goed aan om deze een paar keer extra te gebruiken.

Goede kwaliteit wegwerpbekers

Mits je deze verstandig gebruikt, doe je er goed aan om gewoon wegwerpbekertjes te gebruiken op kantoor. Weliswaar zijn deze iets milieubelastender om te produceren, maar je belast het milieu niet door de vaatwasser te gebruiken of deze handmatig af te wassen. Een goede partij waar je goedkoop koffiebekers kunt bestellen en laten bedrukken, is Uw Disposables. Deze groothandel is gespecialiseerd in wegwerpbekers en de toebehoren die hierbij komen kijken. Wil je meer weten, bekijk dan de mogelijkheden op de website van Uw Disposables.